Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege nr. 110/2022 care prevede creșterea burselor acordate românilor de pretutindeni care studieză în România, majoritatea fiind tineri din Republica Moldova. Bursele vor crește de de la 320 la 700 lei lunar, valoric echivalent burselor sociale acordate studenților din România, cu un cuantum de aproximativ 15 milioane de lei, în prezent stabilit anual prin hotărâre a guvernului conform art. 82 alin. (1^1) din Legea educației naționale nr. 1/2011.
Majoritatea beneficiarilor acestei oportunități oferite de statul roman sunt tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și alte țări din Peninsulă Balcanică, a căror nivel de dezvoltare economică este considerabil mai instabil față de cel al României.
În 2017, produsul intern brut, per capital în România era de 9667 de dolari, în timp ce în Bulgaria acesta era de doar 80,57% al țării noastre. Procente și mai mici găsim în cazul Serbiei (55,81%) și Ucrainei (23,38%) Produsul Intern Brut (PIB) în 2021 a fost de 305,569 miliarde de lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul trei 2021 şi în creştere cu 3,9% faţă de trimestrul patru 2020. Elevii de etnie română din universități europene vor beneficia de burse de studiu, iar profesorii lor vor putea urma stagii de specializare în universități din România.
În conformitate cu prevederile art.1 alin.(3) din HG nr.927/2021 privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) dar și ale Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și ale Legii 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni, DRP susține proiectul de lege pentru completarea art.224 din Legea educației nr.1/2011.
”Dat fiind faptul că toți studenții suportă aceleași cheltuieli pentru trăi, era o ambiguitate ca studenții etnici români să primească o bursă mult mai mică decât studenții români. Chiar dacă beneficiem de multe facilități (studii bugetate și o bursă fixă indiferent de performanțele academice, cămin asigurat și gratuit), această majorare are rolul de a îmbunătăți considerabil condițiile materiale, pentru că bursa pe care o primim acum nu acoperă nici parțial cheltuielile obișnuite pe care un tânăr le suportă lunar.”
Alina Nicu, student etnic român, ce beneficiază de bursă.
Uniunea Studenților din România își manifestă susținerea față de acest proiect de lege, întrucât dezvoltarea educației și promovarea elitei studențești sunt obiective importante pentru fiecare dintre noi. În contextul conflictului ruso-ucrainean este esențial să promovăm aceste inițiative. Ne dorim să sprijinim mediul academic și să oferim un climat benefic tuturor celor implicați în această sferă.
Uniunea Studenților din România este una dintre cele mai mari federații studențești din țară, reunind 102 de asociații din 13 centre universitare. Educația și finanțarea educației au reprezentat pentru noi, cele mai importante aspecte ale dezvoltării studenților.