Rezoluție CSR

Ediția a XIV-a a CSR a tratat problema exodului de inteligență, una dintre cele mai aprige probleme ale României, țara care an de an se desparte de oameni valoroși, majoritatea dintre ei fiind proaspeți absolvenți.

Problematica expusă a fost analizată multi-disciplinar de către grupuri de studenți specializate, având ca scop identificarea unor soluții fezabile și realizabile pentru stoparea acestui fenomen. Uniunea Studenților din România și-a propus ca în prima jumătate a Anului European al Tineretului, să ajute la construirea unui viitor sustenabil pentru educația națională, în sensul în care este mai necesară ca oricând o îmbunătățire considerabilă a legislației și implicit a întregului sistem de învățământ.

Schimbarea Legii Educației ne oferă șansa de a aduce o contribuție mult mai puternică pentru viitorul sistemului educațional. Astfel, participanții din cadrul Congresului Studenților din România, au redactat rezoluții și propuneri legislative coerente, prin intermediul activității grupurilor de lucru academice, ce au abordat 5 teme indispensabile pentru un asemenea demers în acest moment și-anume: educație, economie, digitalizare, mediu și dezvoltare regională, categorii sociale și egalitate de șanse.

Până la aderarea României la Uniunea Europeană, principala caracteristică era reprezentată de migrația temporară pentru muncă a persoanelor cu studii cel mult medii spre Occident, odată cu aderarea României la Uniune, la 1 ianuarie 2007, s-a produs o schimbare majora in ceea ce privește profilul emigrantului român. Participanții CSR din acest an și-au propus să găsească soluții concrete cu privire la aceasta problema națională, o criză care încetinește evoluția societății românești în ansamblul ei.