Despre noi
#USReștiTu
Cine suntem..
Uniunea Studenților din România este una din cele mai mari federații studențești din ţară, reunind un număr de 118 organizaţii din 16 centre universitare, reprezentând în mod direct interesele a unui total de 450.000 studenți la nivel național.
Scopul statutar al federatiei este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenţilor, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.
Istorie
Uniunea Studenților din România a luat naștere pe 17 iulie 2001 cu scopul de a spori relația dintre studenți la nivel național. După primul an, USR a realizat câteva proiecte naționale mari care există și astăzi la un nivel înalt, precum UniFEST, un festival pentru studenți.
Reunind 17 membri in 2008, USR a depus eforturi seminificative pentru a-si demonstra relevanța pe plan național, având în următorii ani o creștere organică și câștigând suportul a tot mai mulți studenți. Astfel, în 2012 USR reunea 72 de asociații membre din fiecare regiune a țării. Astăzi USR numără 102 membri și este în continuă creștere.
USR a construit de-a lungul timpului o cultură organizațională puternică, care generează energie și entuziasm în rândul membrilor și voluntarilor și a ajuns să promoveze o serie de valori și principii comune precum unitatea, profesionalismul, continuitatea și non-partizanismul.
În 21 ani de activitate federația a dezvoltat o serie de proiecte anuale cu impact național, care au devenit evenimente de referință în rândul studenților: Festivalul UNIFEST, Congresul Studenților din România, USR Summer Camp, Academia de Training. Zeci de mii de studenți au fost beneficiari direcți sau indirecți ai acestor programe și proiecte, menite să contribuie la dezvoltarea lor personală.
Cea mai importantă inițiativă legislativă a Uniunii Studenților din România este proiectul de propunere de lege a stagiului care a fost adoptat ulterior în 2018.