Luni, 6.06.2022, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a publicat Metodologia
privind alocarea taberelor studenţeşti pentru anul 2022, iar locurile acordate sunt total în dezacord cu nevoile studenţilor şi, mai important, cu numărul acestora.
În 2021, când pandemia încă era considerată o problemă presantă ce impunea măsuri preventive mai stricte, Ministerul acorda peste 3000 de locuri în taberele pentru studenţii din România, un prag pe care şi atunci, Uniunea Studenţilor din România l-a criticat ferm, fiind neconform şi neadaptat, o dovadă clară de dezinteres faţă de segmentul de tineret şi implicit, de nevoile acestora.
Constatăm de asemenea că alocările de hrană şi cazare au rămas identice (respectiv 100 de ron pentru cazare/zi şi 52 de ron alocaţi pentru hrană/zi), neconforme cu rata inflaţiei pe care o înregistrăm astăzi, comparativ cu anul 2021, anume, conform proiecţiei BNR, aceasta ar putea atinge şi pragul de 14%. Putem afirma faptul că nu doar numărul de tabere va fi scăzut în acest an, ci şi calitatea serviciilor oferite în cadrul acestora.
Astfel, Uniunea Studenţilor din România se opune ferm acestei iniţiative de a trata cu indiferenţă, din nou, studenţii și solicită pe această cale Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse să ofere cel puţin numărul de locuri care a fost prevăzut anul trecut, dat fiind faptul că nu există nici o justificare pertinentă pentru ca studenţii să fie, din nou, clasaţi la coada listei de priorităţi. De asemenea, Uniunea va elabora un formular adresat studenţilor pentru a obţine nişte date concrete cu privire la nevoia reală de alocare a acestor tabere, pe care le vom pune în atenţia reprezentanţilor Ministerului. De asemenea, Federaţia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a rectifica această metodologie şi a o aduce la un prag semnificativ pentru beneficiarii acestor tabere.
„Numărul de locuri alocate studenților în Programul Național Tabere Studențești 2022 este în continuare pe plan secund în agenda ministerului. În anul 2022, Anul European al Tineretului, doar 2170 de studenți dintr-un total de peste 400.000 vor beneficia de locuri în tabere, aproximativ 0.54% din toți studenții României.
Nu este prima dată când declarațiile nu se regăsesc în rezultate. Mai exact, citez promisiunele doamnei Ministru de la consultarea avută în data de 16 decembrie 2021 „vom crește cuantumul pe student, iar numărul de locuri va fi menținut cel puțin”.
Aproximativ 6 luni mai târziu, 6 iunie 2022 – cuantumul a rămas același, iar numărul de locuri a scăzut considerabil, cu 30% față de anul trecut. Consider și sper(ăm) că încă există o bună relație şi înțelegere din partea ministerului față de studenți.
Cerem ca meritele studenților să fie apreciate prin tradiționalele tabere, aceste recompense simbolice de a lua o pauză bine meritată pentru dedicarea cu care își urmează studiile ce au să le construiască carierele!’’ – Ina NIMERENCO, Președinte USR
BIROUL DE PRESĂ AL UNIUNII STUDENŢILOR DIN ROMÂNIA
Uniunea Studenților din România este una dintre cele mai mari federații studențești, reunind 102 organizații membre în peste 30 de universități. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi Municipalități şi Universități.