Anul 2022 a fost desemnat de către Comisia Europeană ca anul european al tineretului, prilej pentru care întreaga comunitate europeană prioritizează programele și proiectele dedicate tinerilor.
În contextul unui schimb de responsabilități între Ministere, autoritățile din România rămăn indiferente față de această direcție și eforturi europene. Inițiativele legale dedicate tinerilor continuă să rămână blocate în comisiile Camerelor Parlamentului, în timp ce Ministerul de resort rămâne nefuncțional la jumătate de an de la înființare.
Reprezentanții Uniunii Studenților din România au participat astăzi la ședința Comisiei pentru Tineret și Sport pentru a atrage atenția asupra lipsei de interes și de deschidere pe care autoritățile o manifestă fața de segmentul de tineret.
Proiectul de lege “Legea tineretului” demarat în anul 2018 și uitat până în prezent, a fost subiectul central al lucrării Comisei. Pe un front comun, reprezentanții societății civile și-au manifestat dorința ca această lege să prindă viață în anul european al tineretului.
USR a punctat asupra necesității urgentării finalizării procesului de adoptare și implementarea acestuia într-o formă corespunzătoarea realităților anului 2022.
USR va rămâne în continuare un partener deschis către dialog și un sprijin real în inițierea politicilor publice dedicate tinerilor.
“Anul european al tineretului – doar în discursuri. Noi, tinerii, cu siguranță nu ne putem baza pe sprijinul guvernanților având în vedere faptul că cele două ministere au deadline până pe 31.05.2022 să predea patrimoniul, bugetul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este foarte mic, iar taberele încă nu au fost bugetate. Sectorul de tineret va face față, ca de fiecare dată, individual de finanțările promise. A devenit normalitate, deși nu e.” – Ina Nimerenco, Președinte USR.