USR încurajează studenții să se vaccineze

Credem că este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi situația cu care ne confruntăm.

„Odată cu relaxarea restricțiilor impuse am avut oportunitatea de a ne revedea cu cei dragi, de a pleca în vacanțe – lucru dorit de întreaga societate. De ce alegem acum să renunțăm la aceste privilegii?”, a declarat Alexandru Vasile, președintele Uniunii Studenților din România.

Pandemia Covid-19 a afectat sistemele educaționale din întreaga lume, ducând la închiderea aproape totală a școlilor, universităților și colegiilor în anul universitar 2019-2020. La mijlocul lunii aprilie 2020, aproximativ 1.723 miliarde de cursanți au fost afectați din cauza închiderii școlilor ca răspuns la pandemie. 

De asemenea, conform monitorizării UNESCO (2020), 191 de țări au implementat închideri la nivel național și 5 au implementat închideri locale, impactând aproximativ 98,4% din populația studențească a lumii (COVID-19 Educational Disruption and Response”. UNESCO. 2020-03-04. Retrieved 2020-04-12). Închiderile școlilor nu afectează doar elevii, profesorii și familiile, ci au consecințe economice și sociale de amploare (Update from Cambridge International on May/June 2020 exams”. Cambridge International Examinations. Retrieved 23 March 2020).

„Situația e de așa natură încât depinde de fiecare dintre noi ce se va întâmpla mai departe. Într-o perioadă în care poți simți că pierzi controlul, ai unica oportunitate de a-l avea în mâinile tale. Să rămânem împreună, să mergem la facultate, evenimente, teatru sau muzeu sunt câteva dintre motivele pentru care vaccinul există. Mai presus de toate, vaccinul are intangibila abilitate de a ne oferi timp cu cei dragi, un timp nedominat de teamă, iar acesta este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. De ce să îl condiționăm?”, a adăugat liderul Uniunii.

Ca reprezentanți ai mișcării studențești îndrumăm toți tinerii din România să se vaccineze. Nu ne costă nimic acum.

USR susține propunerea studenților reprezentanți membri ai Consorțiului Universitaria privind accesul în instituțiile de învățământ superior să se realizeze pe baza Certificatului Verde digital (vaccin, test sau trecut prin boală), cu excepția celor care au contraindicații medicale privind vaccinarea.

„În același timp, este important să gândim o strategie a campusurilor hibride pentru această situație și pentru viitoarele urgențe. Ca urmare a epidemiei COVID-19, predarea în universități a trebuit să fie rapid trecută de la cursurile obișnuite din campus la cursuri online. Subliniem astfel necesitatea învățării multimodale. Această abordare descrie modul în care măsurile de distanțare socială în vigoare în prezent pot fi folosite pentru a regândi învățământul superior bazat pe o utilizare rezonabilă a tehnologiei. Luată împreună, criza COVID-19 poate fi un moment de reformă majoră în învățământul superior care va accelera procesul de digitalizare într-un mod fără precedent.” afirmă prim-vicepreședintele Uniunii Ina Nimerenco care a participat la reuniunea hibridă a Consorțiului Universitaria ca reprezentant al studenților al ASE București.