Pe data de 25.03.2022, Ministerul Educației transmite către toate instituțiile de învățământ superior acreditate o notă prin care transmite clarificările aduse de Curtea de Conturi a României asupra posibilității de finanțare în contextul modului de desfășurare a activității didactice în mediul universitar în regim online în afara stării de alertă.
Astfel, Ministerul Educației admite posibilitatea desfășurării activității didactice în regim online. ME anunță adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să fie susținută digitalizarea învățământului superior. Prin declarațiile sale, Ministrul Educației anunță că a convenit cu ARACIS un termen de 90 de zile pentru elaborarea standardelor.
În urmă cu puțin timp, USR a salutat revenirea la regimul fizic de învățare și a solicitat ca perioada de tranziție către mediul fizic să nu fie una bruscă, ci una lentă, în care studenții care provin din zone îndepărtate față de centrele universitare să-și găsească un loc de cazare. Însă, ultima perioadă a fost caracterizată prin incertitudine și declarații contradictorii din partea autorităților, care au dus la crearea unei serii și mai mari de probleme.
În ultimele 3 zile, Uniunea Studenților din România a demarat un sondaj în rândul studenților prin care a încercat să afle opiniile asupra activității universitare post-pandemice. În urma analizei a peste 6.350 de răspunsuri, dorim să aducem la cunoștință că vocea mediului studențesc a fost clară asupra subiectului. Peste 77% dintre respondenți doresc desfășurarea a ceea ce a mai rămas din anul universitar în regim online.
Este de menționat că aproximativ jumătate dintre respondenții sondajului care nu locuiesc în orașul în care este situat centrul universitar a obținut un loc de cazare. Așadar, oricare va fi demersul următor, studenții vor fi impactați negativ: o parte din studenți au găsit loc de acomodare, deși încă există posibilitatea de a continua online, iar cealaltă parte poate începe fizic, în detrimentul faptului că nu a reușit să se cazeze.
Predictibilitatea este elementul cheie al unui sistem educațional performant, însă acest principiu nu poate fi observat în activitatea recentă a Ministerului. Deciziile unilaterale și ignorarea oricărei ordini legale au aruncat în aer un sistem deja greu încercat. Această notă informativă relevă procesul haotic de decizie al Ministerului și lipsa oricărei strategii. Alexandru Alexandrescu – Ozunu, primvicepreședinte USR